2014-03-27

ABD güç kaybetmeye ve çökmeye devam ediyor. Çağdaş dünya çok kutuplu oluyor.

ABD güç kaybetmeye ve çökmeye devam ediyor. Çağdaş dünya çok kutuplu oluyor.
ABD güç kaybetmeye ve çökmeye devam ediyor. Çağdaş dünya çok kutuplu oluyor. 

Lahey’de Nükleer Güvenlik Zirvesinin sona ermesinin ardından yapılan basın toplantısında konuşan ABD Başkanı Barack Obama Rusya’yı ‘bölgesel devlet’ olarak adlandırdı.


Obama galiba bu açıklama ile Rusya’nın dünyada oynadığı rolün önemini küçümsetmek istemiştir. Ancak son on yılda dünyada olup bitenlere bakıldığında başta BRICS ülkeleri olmak üzere ta bölgesel devletler gerçek güç merkezi haline geliyor, ABD’nin küresel süper güçlü bir devlet olarak hakimiyeti aslında değersiz kağıtlar olan dolarların sürekli basılması ve tüm dünya ile diyalogu şiddet üzerinde kurma çabalarına dayanıyor.

Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü uzmanı Boris Volhonskiy durumu şöyle yorumladı:

‘Öyle görünüyor ki bugün Barack Obama’nın dış politikada George Bush’tan bile daha zayıf ve tecrübesiz olduğunu söylemeyen uzman kalmadı. Son beş yıl içinde dış politikada Obama boş açıklamalar yapmaktan ve tutamadığı sözler vermekten başka bir şey yapmadı. Verdiği sözlerin arkasında durmadı’.

Ukrayna’da yaşanan kriz ise Obama’nın çaresizliğini açık açık gösterdi. Tabii ki kimse bütün dünya için felaket sonuçlara yol açacak silahlı müdahale yap demez. Tam tersine ABD yönetimi az önce (mesela Kosova krizi döneminde) ifade ettiği ilkelere sıkı sıkıya bağlı kalsaydı bugün bu kriz yaşanmazdı: Kırım’da yapılan referandum ve sonuçları uluslararası hukuk açısından tamamen meşrudur, ve Rusya’yı ‘saldırgan’ olarak gösterme çabaları en azından gülünç görünüyor.

Dahası, ABD’nin demokratik yönetimi gerçekten insan hakları savunucusu olsaydı hem Ukrayna’da faşizm yanlısı güçlerin iktidara gelmesine, hem de bu ülkenin yeni yetkililerinin Rusça konuşan nüfus ve diğer etnik azınlıklara yönelik uyguladığı şiddete dayanan politikaya kesinlikle karşı çıkacaktı.

Ama nerede. Bunun yerine ABD Başkanı Rusya’nın küresel değil, sadece bölgesel bir devlet olduğu, onun bütün hareketlerinin zayıflık belirtisi olduğu şeklindeki hiddetli bir açıklama yaptı. Ama aslında tam tersine zayıflığını ve çaresizliğini gösteren ABD’dir. Uzman Boris Volhonskiy sözlerine şöyle devam etti:

‘Lahey’de düzenlenen Nükleer Güvenlik Zirvesi çerçevesinde görüşmeler gerçekleştiren BRICS ülkeleri de bunu çok iyi anlıyor. Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Dışişleri Bakanları tarafından kabul edilen sonuç bildirgesinde BRICS ülkelerinin yaptırımların uygulanması ve ‘düşmanca söylem’in kullanılmasını reddettiği belirtildi’.


Başta dört devletin katıldığı gayri resmi bir kulüp olarak algılanan BRICS forumu bugünkü uluslararası arenada çok büyük rol oynamaktadır, yıldan yıla önemi artıyor. Günümüzde hiç bir büyük küresel sorunun çözümü BRICS grubu olmadan mümkün değildir. Bu arada BRICS Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika’yı temsil eden bölgesel devletlerin oluşturduğu bir kurumdur. Bu bakımdan Obama’nın Rusya’nın önemini küçümsetmek istediği için kullandığı ‘bölgesel devlet’ deyimi modern dünyada ta bölgelerin gerçek güç merkezine dönüşmesinin göstergesi olarak algılanmalıdır. Boris Volhonskiy bu konuda şunu söyledi:

(B. Volhonskiy’nin sesi_3)

‘ABD’nin dünyada hakimiyeti hala doların küresel rezerv para birimi olarak durumuna ve ABD’nin bütün dünyaya askeri güç ile kendi şartlarını dayatma çabalarına dayanıyor. Bu arada dolar çoktandır değerini kaybetmiş durumda. Askeri müdahale yapma çabaları ise ülkeler ve bölgeler için çok trajik ve yıkıcı sonuçlara yol açıyor. Son üç Amerikan yönetiminin gerçekleştirdiği bütün askeri maceralardan hiç biri güvenlik alanındaki durumu iyileştirememiştir. Tam tersine. Mesela Afganistan’daki operasyon hem ABD ve NATO müttefiklerinin askeri yenilgisiyle sonuçlandı hem de Rusya, Hindistan ve Çin dahilinde bütün komşu ülkeler için ciddi olumsuz sonuçlara yol açabilir’.

Günümüzde devletler gittikçe küresel süper güçlü ülkenin etki alanından çıkarak bölgesel düzeyde kararlar vermeye başlıyor. (Rusya'nın Sesi)

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Bu ay öne çıkanlar