2010-08-30

Latin Yazısı Türk Yazısı Mıdır?

SORUYORLAR: Siz Arap mısınız ki, Türkçeyi Arap yazısıyla yazmak istiyorsunuz?


Cevap: Siz Latin misiniz ki, Türkçeyi latin harfleriyle yazmayı marifet sanıyorsunuz?

Latin harfleriyle Türkçe çok kolay okunup yazılıyormuş.

Yazının kolay olması, okunduğu gibi yazılması, yazıldığı gibi okunması bir halk ve bir kültür için iyi değildir.

İngilizceye bakalım: Konuştukları gibi mi yazıyorlar, yazdıkları gibi mi okuyorlar?

İngilizce belki de imlası en zor dildir. Lastik yazarlar kauçuk okurlar. Meşhur edipleri Shakespeare'i böyle yazıyorlar, Şekspir okuyorlar. İsland yazıyorlar, aylınd okuyorlar.

Fransızca konuşulduğu gibi mi yazılıyor?

Kolay bir alfabe bir toplumun zekasını dumura uğratır, aklını tembelleştirir.

Çince, yazı itibarıyla dünyanın en zor dilidir. Bu zorluk Çin çocuklarına azim, sabır, başarı, güç kazandırmaktadır.

Japonca da böyledir.

Dünyaya bakın:

Çin, Japonya, Hindistan, Kore, Arap dünyası, Gürcistan, Ermenistan, İsrail, Habeşistan... Daha nice ülke ve halk yazılarını kendi alfabeleriyle veya yazı sistemleriyle okuyup yazıyor.Bu yüzden geri mi kalmışlardır?

O çok sevdiğimiz İsrail niçin Latin alfabesine geçmedi.

Müslümanların yazılarını değiştirenStalin niçin Gürcülerin ve Ermenilerin millî yazılarına dokunmadı?

Bir milyarlık Hindistan o çetrefil Sanskrit yazısıyla ilimlerde, fenlerde, sanatlarda harikalar meydana getiriyor.

Türkler tarih boyunca en az on beş yazı çeşidini kullanmışlardır.

Bu on beş çeşit yazıdan en fazla İslam Kur'an yazısını kullanmışlardır.

Türkiye'nin tarihi, edebiyatı, toplumsal hafızası onların Arap yazısı bizim İslam Kur'an yazısı dediğimiz yazı ile kayda alınmıştır.

Türk dili için latin yazısı mı daha uygundur, yoksa İslam yazısı mı?

Bu kunuda ben bir şey söylemeyeyim. Kazanlı (Tataristan) Türkolog ve dilbilimci Âlimcan Şeref bey, 1926 Bakü Türkiyat kongresinde okumuş olduğu "Harflerimizin Müdafaası" adlı kitabında Arap alfabesinin Türk diline Latin alfabesinden daha uygun olduğunu ilmen ispat etmektedir. (Bedir Yayınevi, tel. 0212/519 36 18) Stalin bilahare bu zatı on sene zindanda çürütmüştür.

Latin yazısının Türkiye'yi, Türkleri, Türk kültürünü ilerlettiği, çağdaş uygarlık ufuklarına fırlattığı, ilim ve fenlere hizmet ettiği, edebiyatı, ilmi, irfanı geliştirdiği iddiası temelsizdir. Beyinleri ideolojik kuruntularla dumura uğramış demagoglara bunu anlatamazsınız.

25.07.2010

Mehmed Şevket Eygi

4 yorum :

  1. bırakın bu gereksiz bilgileri.önemli olan konuştuğun dili yazmak değil beyninizi ne kadar kullandığınızdır.sizin anlayışınıza göre arap alfabesini kullanan milletler türklerden daha önde olmaları gerekirken neden hala 3.sınıf ülke konumundadırlar..yoksa biz türkler latin miyiz öğle değilmi?

    YanıtlaSil
  2. Gereksiz bilgi mi? Sen daha öyle kelimesini öğle yazıyorsun senin için hiç bir bilginin değeri önemi yoktur zaten yazık...

    YanıtlaSil
  3. bilgiler gereklidir ama zamanın bazı gerçekleri yada konjönktürlerini de unutmamak lazım. yani konuşma dilinde osmanlıca,arapça kelimeler bulunsun..ve olmalıdır da. öztürkçe kisvesiyle dilimizi tembelleştiren,fakirleştiren ve çırılçıplak hale gelen Türkçemiz gitgide laçkalaşıyor, rengini kaybediyor ve kalitesi de çok azalıyor maalesef. dil bir milletin herşeyi, en vazgeçilmez unsurudur. ama arapça alfabe çok doğru bir şey değil. Latin alfabesini kullanıyoruz diye latin olmuyoruz. ayrıca yazımı da gayet güzel ve estetik bence. evet kökenimiz Osmanlı Arap alfabesini kullanıyordu, kullanıyordu ama o zamanki devlet sadece Türk coğtafyasına hitap etmiyordu.Iraktan Arabistan'a, Arabistandan da kuzey Afrikaya uzanan koca bir coğrafyada hüküm süren devlet otoritesini koruma hususunda Arap alfabesini kullanmak zorundaydı. Ama şu an bunu gerektiren bir durum yok. alfabe o kadar da önemli bir şey değil zaten. önemli olan selçukludan,osmanlıdan bu yana geliştirdiğimiz dili korumak, öğrenmek ve devam ettirebilmektir. burda da en önemli ihtiyaç, konuşma dilidir.

    YanıtlaSil
  4. BİR ÖRNEK VERSEK; şu an ben lider olsam. ve desemki dünyada ilmde en ileri japonlar. bizde onların alfabesini kullanacağız. bunu okullarda ek dil okutmak yerine diyorumki yarından itibaren japon harfleri kullanılacak resmi yazılar resmi kurumlar kütüphaneler. herşey bir günde değişiyor. ülke bir günde 100de 100 okuma yazama bilmez CAHİL bir hale geliyor. SİZCE BEN MUHETEŞEM MİYİM?

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Bu ay öne çıkanlar