2014-03-27

Gürcistan vatandaşları, ABD’nin Kafkasya’daki politikasından dolayı hayal kırıklığına uğradılar

Gürcistan vatandaşları, ABD’nin Kafkasya’daki politikasından dolayı hayal kırıklığına uğradılar
Gürcistan vatandaşları, ABD’nin Kafkasya’daki politikasından dolayı hayal kırıklığına uğradılar


Yapılan son anketlemelerin sonuçları asıl bunu ifade ediyor. Sözde “Gül Devrimi”nin başarısızlığı, Amerikan himayesindeki Mihail Saakaşvili’nin şüpheli politikaları, NATO’nun Afganistan ve Irak barış misyonları sırasında Gürcü askerlerinin ölümü. Tüm bunlar Gürcistan halkının ABD’ye karşı sempati duygularını hiç te arttırmıyor. Ayrıntıları, Boris Muraşkin materyelinde bildiriyor.


Rus masal yazarı Krılov’un “Guguk, horozu kendisini övdüğü için övüyor” ünlü sözleri, uzmanların fikrine göre, son 20 yılda yer alan Gürcü-ABD ilişkilerini çok iyi karakterize ediyor. Uzun bir zaman içinde Gürcü politikacılar Amerika’yı ülkenin başlıca ortaklarından biri sayıyordu. Aynı ritorikler de okyanus ötesinden duyuluyordu. Fakat son anketlemeler, Gürcistan halkının ABD ile olan büyük dostluktan hayal kırıklığına uğradığını gösteriyor. Gürcü politikacı Levan Bobohiya’nın sözlerine göre, Amerika’nın ana projesi olan “Gül Devrimi” başarısızlığa uğradı. Amerikan himayesindeki Mihail Saakaşvili’nin güttüğü siyasi hat, düşmanlık ve öfkeden başka hisler doğurmuyor.

Lobicilik kurumların aracılığı, onlarca milyonların harcanması yoluyla Batı için sanal gerçek yaratan ve işadamlarını korkutan, insanların kendi düşüncelerini açıklamaya olanak vermeyen rejime destek göstermek olanaksızdır. Ülkede özgür bir mahkeme yok v.b.

Saakaşvili rejimine Amerika’nın gösterdiği koşulsuz destek, uzmanların sözlerine göre, pratikte Gürcistan’da demokratik kuruluşların gelişmesine ara verdi. ABD’nin Gürcistan ekonomisine yaptığı finansal enjeksyonlar, gerçekte sahte çıktı. Milyonlarca dolarlık grantlar polis cihası da içinde devlet kuruluşlarının sırf sağlamlaştırılmasına harcandı. İşin geliştirilmesine Amerikalılar pratik olarak tek bir dolar olsun yatırmadı. Ekonomi alanında uzmanlaşan eksper Zviyad Saçaleli anlatıyor.

Gürcistan ekonomisine Amerika’nın hiç katkısı olmadı. Ciddi yatırımlar da yok. Bir tasavvur ediniz ki, baş ortağımızın ABD olmasına rağmen, yatırımlar açısından yumuşak söylenirse Amerika’yı pek tutmayan Kazakistan son iki yıl içinde yatırım açısından birinci sırayı alıyordu.

Asıl ABD yüzünden ülkenin insan kaybı verdiğini de Gürcistan’da unutmadılar. ABD’ye yaramak istiyen eski cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Gürcü barış kontenjanını başta Irak’a, sonra Afganistan’a aktarma kararını almıştı. Sonucunda onlarca Gürcü eri yurda dönmedi. Askeri eksper Aleksandr Guliya’ya göre, yeni Gürcü hükümeti askerleri yurda iade etmelidir.

Afganistan’a askerlerini aktarırken, Gürcistan herhangi uluslararası üstünlüklere sahip değildi. Bu, Mihail Saakaşvili’nin bireysel kararıydı. Bunun tek bir amacı vardı: önde gelen NATO ülkeleri Gürcistan’da mevcut olan rejime destek göstersin. Halihazırda Afganistan’da bulunan birlik kontenjanı, Gürcistan gibi bir ülke için çok fazla.

Birçok uzmanların fikrine göre, bugün Gürcistan’ın kendi dış politika hattını gözden geçirmesi gerekiyor. Üstelik, Gürcistan halkının ABD’ye karşı sempatileri her geçen yıl daha da azalıyor. Sosyolojik araştırmalara göre, 2009’da Gürcistan’ın NATO’ya katılması ile ilgili halk oylamasında seçmenlerin yüzde 77’si oy verirken, şimdi ise anketlemelere göre, bu adımı ülkede yaşıyanların yarısından daha azı desteklemekte.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Bu ay öne çıkanlar