2012-03-10

Evlenirken dikkat edilecek hususlar

Evlenirken dikkat edilecek hususlar

Evlenmek için dindar kadın tercih edilmelidir. Çünkü sâliha bir kadın dünyâ nimetlerinin en hayırlısıdır. Ebû Sü­leyman Dârânî (r.h.), "Sâliha bir hanım dünyalık değil­dir. Çünkü o sana âhiretini de verir." buyurmuştur.

Evlenmek için asaleti olan, dinini, İslâm'ın esâslarını bi­len, sabırlı, kanaatkar ve Allah'a tevekkül eden biri tercih edilmelidir. Hadîs-i şerîfte "Mü'min bir kadının, kocasına iyilik yapması yetmiş sıddîkın ameli gibidir. Fâcir bir ka­dının fücuru, bin fâcirin fücuru gibidir' buyurulmuştur.

Bir kadınla; sadece şerefi, malı ve güzelliği için evle­nilmez. Peygamber Efendimiz (s.a.v) "Bir kadınla, malı ve güzelliği İçin evlenen, onun malından ve güzelli­ğinden mahrum kalır. Kim de dîni için evlenirse, Allâhü Teâlâ onu hem malıyla ve hem de güzelliğiyle rızıklandırır." buyurmuştur.

Kadın, erkeklerden dînine bağlı, ahlâkı güzel, zengin ve cömert olanı tercîh etmeli, fâsık birisiyle evlenmeme-lidir. Ana babalar da kızlarını fâsık birisiyle evlendirmemelidirler.

Evlenecek kimse hanımlardan şu dört hususta kendin­den aşağıda olanı tercih etmelidir: Yaşında, boyunda, malında ve neseb(asâlet)inde.

Dört hususta da kendinden yukarıda olanı tercih et­melidir: Güzellikte, edepte, ahlâkta ve verâ'da yâni şüphe­lilerden kaçınmada.

Erkek, evlenmek istediği kadını görmelidir. Önceden görmesi evlenmenin sünnetlerindendir. Aralarında mu­habbete ve ülfete sebep olur. Mehir ve nişan külfeti az olan tercih edilir.

Başka birisinin nişanlanmak istediği kıza tâlib olun­maz. Çünkü bu, eziyet ve hıyanettir.

Evlilik ile zinayı birbirinden ayırmak için evliliği ilân edip herkese duyurmak sünnettir.

Düğün yemeği vermek de sünnettir. Peygamber Efen­dimiz (s.a.v.), Zeynep validemizle evlenirken düğün ye­meği olarak ekmek ve et, Safiyye validemizle evlenirken de hurma ve kavrulmuş un ikram etmişlerdir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Bu ay öne çıkanlar