2012-03-22

Rusya uzay savaşlarını yeniden başlatıyor

Rusya uzay savaşlarını yeniden başlatıyor


Rusya ve ABD’nin yerküreye sığmayan rekabeti uzayda kızışıyor. Rusya 2030’a kadar Jüpiter, Mars, Venüs ve Ay’a gideceğini açıkladı


Rusya uzay konusunda ezeli rakibi ABD’ye misilleme yapmaya hazırlanıyor. Soğuk Savaş döneminde başlayan uzay yarışı adlı iki ülke arasındaki resmi olmayan rekabet Rusya’nın 2030’a kadar Ay, Mars, Venüs ve Jüpiter’e gideceğini açıklamasıyla yeniden alevleneceğe benziyor.
İki ülkenin ‘üstünlük sağlama’ çabaları için uzay teknolojisindeki yenilikleri kullanma sırası Rusya’ya geçti. Rus uzay kurumu Roskosmos’un gelecek planlarının, NASA’nın gezegen keşiflerine yönelik 2013 bütçesinde kesintiye gideceğini açıklamasından haftalar sonra gelmesi dikkat çekti. Roskosmos 2030’a kadar Ay, Venüs ve Jüpiter’e uzay araçları göndermek için yeni bir roket geliştirmek ve krizdeki uzay sektörünü modernize etmek istediğini açıkladı.

Mars’a kalıcı istasyon
Kurum, Ay’a gerçekleştireceği insanlı uçuşlarla Dünya’ya toprak numunesi getireceğini ve Venüs ile Jüpiter’in keşfi için bir dizi proje yürüteceğini açıkladı. Roskosmos ayrıca başka ülkelerle işbirliği yaparak Mars’a kalıcı bir bilimsel istasyon ağı yerleştirmeyi planladığını dile getirdi. Angara isimli yeni bir roket ve insanlı uçuşlar için yeni bir uzay aracı üretmek istediklerini de açıklayan Roskosmos yetkilileri, geçen yıl sorunlarla karşılaşan Sovyet teknolojilerini de değiştirmeyi düşündüklerini belirtti.

2020’de Rus teknolojisi hazır
Rusya’nın doğusundaki Vostoçni uzay üssünün de 2015 yılı itibariyle uyduların fırlatılması için hazır olacağı açıklandı. Tüm bunları sağlamak için yabancı teknolojilere yatırım yapacak olan Rusya, 2020 itibariyle Rus teknolojilerini kullanmaya başlayacak. Roskosmos’un geleceğe yönelik planlarını gerçekleştirmek için devlet başkanlığı gözetiminde kurulacak özel uzay kurulu da çalışmaları denetleyen yetkili olacak. Rusya’nın, Mars’ın uydusu Phobos’a gönderdiği uzay aracı geçtiğimiz Ocak ayında başarısız olarak Pasifik Okyanusu’na düşmüştü. 

2030’a kadar hedef: Ay, Mars ve Jüpiter

Uzay yarışı nasıl gelişti?

-  Rusya’nın 4 Ekim 1957’de Sputnik 1 adlı yapay uyduyu fırlatmasıyla başladı.
-  3 Kasım 1957’de Rusya, Sputnik 2 ile Dünya yörüngesine gönderilen ilk canlı olan Laika adlı köpeği yolladı.
-  ABD misilleme olarak 31 Ocak 1958’de ilk uydusu Explorer 1’i fırlattı.
-  Uzay yarışı Yuri Gagarin’in 12 Nisan 1961’de Vostok 1 uzay aracıyla Dünya yörüngesine başarıyla ulaşan ilk insan olmasıyla hız kazandı.
-  ABD’nin yörüngeye girebilen ilk insanlı uçuşu bundan 1 yıl sonra John Glenn’in kullandığı Mercury 4 aracı ile gerçekleşti.
-  Uzay yarışı Neil Armstrong’un 20 Temmuz 1969’da Apollo 11 ile ulaştığı Ay’a ayak basması sayesinde ABD’nin zaferiyle sonuçlandı.

14 Mart 2012
Milliyet

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Bu ay öne çıkanlar