2011-12-24

Sigaranın Başlıca Zararları

Sigaranın Başlıca Zararları

Tütün zararlı bir zehirdir. Zehrin ismi nikotindir. Bunun 0,02 - 0,16 gramı bir insanı öldürmeye yeter. Bir sigara içilmesi sonunda vücuda bu nikotin zehrinden 1,5 - 2 miligram kadaı girmiş olur. Herkesin bir arada sigara içtiği büro ve kahve gibi yerlerde sigara dumanı da insanları zehirler.

İlk defa tütün içenlerin başı döner, midesi bulanır. Kusacak gibi olur, rengi solar, hafif sersemler, ağzında tuhaf bir tad belirir. Tütün içenlerin çoğunun dili paslıdır. Yediği şeylerin tadını anlamaz. Boğazı daima yanar. Durmadan yutkunmak ister. Dudakları kurur, sigaranın dudağa değen kısımlarında yaralar olur. Kalp ve damarları bozulur. Tansiyon yükselir, çarpıntılar artar. Kalp damarları bozulduğu için göğsünde devamlı sancılar vardır. Bu sancılar yol yürürken, bayır çıkarken daha da artar. Kollarına yayılır. Yürümeye müsâade etmez. Akciğerleri bozulur.

Tütün beyine de dokunur, baş ağrıları yapar, uyku kaçırır, çabuk sinirlendirir. Müptelaları, tanısın veya tanımasın yanındaki bir kimseden tütün istemekten çekinmez. Tütün ile beynin çalışması bozulur. Tiryakilik halinde tütün içilmezse insan okuduğunu anlayamaz. Söylenenlere iyi dikkat edemez. Beyinin çalışma gücü azalır. Sigara içenlerde muvaffakiyet, içmeyenlere nazaran daha düşüktür. Sigaraya erken yaşta başlayan delikanlıların gelişmeleri geri kalır. Öyle ise;


1-  Büyüme çağında ve okumakta olanlar kat'î olarak tütün kullanmamalıdır.
2-  Akciğeri hasta olanlar, midelerindeki hazımsızlıklardan şikâyet edenler, kalp ve damar bozukluğu gösterenler asla sigara içmemelidirler.
3-  Hâmile ve emzirenlere de tütün (sigara vb.) yasaktır. Tütünün içindeki zehir annenin kanından ve sütünden çocuğa geçerek çocukların hastalıklı doğmasına ve ileride hasta olmasına sebebiyet verir.
4-  İçerisinde nikotini azaltılmış veya filtre eklenmiş sigaralardan belki vücûda daha az nikotin zehri girebilir ama bu zehir birikerek günün birinde büyük zararlara yol açar.
5- "Dudak tiryakisiyim, içime çekmiyorum" diyenler kendilerini aldatırlar. Tütün her şekilde zehirlidir.
Hâsıl-ı kelâm: Akıllı olanlar ve düşünebilenler için sigara paketlerinde "sigara sağlığa zararlıdır" yazmaktadır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Bu ay öne çıkanlar