2012-02-10

İran Lideri Mahmud Ahmedinejad da Kripto Yahudilerden mı?

İran Lideri Mahmud Ahmedinejad da Kripto Yahudilerden mı?




AHMEDİNEJAD YAHUDİ Mİ?

İngiliz Daily Telegraph gazetesi, İran lideri Mahmut Ahmedinecad’ın iki ay önce seçim sırasında sandık önünde poz verdiği görüntüdeki kimliğini bir adli tıp detektifi gibi araştırdı.

Gazete, önce fotoğrafı büyüttü sonra sayfada neler yazdığı belirledi. Daha sonra da bunların peşinden gitti..

Gazete, kimlikte, Mahmut Ahmedinecad’ın daha önceden soyadının Saburjian olduğu yazılı. Saburjian, dokumacı anlamına gelen bir İbranice isim.. Biraz daha araştırıldığında Saburjianların Ahmedinecad’ın doğduğu yer olan Aradan’dan yayıldığı bulundu..

Ayrıca İran liderinin kimliğinde, küçük bir notta, ailenin soyadını İslamiyete geçtikten sonra Ahmedinecad’a çevirdiği yazılı..

İngiliz Daily Telegraph gazetesi, "şaşırtıcı bir sırrı ortaya çıkardığını" iddia ederek, Ahmedinejad’ın Mart 2008’deki seçimler sırasında kimlik kartını yukarı kaldırarak poz verdiği fotoğrafın bu sırrın delili olduğunu öne sürdü.

İddaya göre, kimlik kartı Ahmedinejad’ın ailesinin Yahudi kökenli olduğunu gösteriyor. Kimlik kartı yakından incelendiğinde Ahmedinejad’ın önceden ’Sabourjian’ olarak bilindiğini belirten gazete, bunun bir Yahudi ismi olduğunu ve ’kumaş dokuyan’ anlamına geldiğini yazdı. Kimlik kartında kargacık burgacık yazılmış olan kısa notun, ailenin Ahmedinejad soyadını, İran liderinin doğumundan sonra, İslam dinine geçmeleriyle değiştirdiğini gösterdiği öne sürülüyor. 
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da Yahudi asıllı çıktı
Sabourjianlar geleneksel olarak Aradan’dan (Ahmedinejad’ın doğum yeri) geliyor ve isim ’Sabourcu, Sabour dokuyan’ yani Yahudilerdeki Tallit şalının İran’daki isminden geliyor. İsim, İran İçişleri Bakanlığı tarafından derlenmiş İranlı Yahudilerin kullandığı isimler listesinde bile bulunuyor. 

Gazeteye göre, uzmanlar da Ahmedinejad’ın İsrail’e yönelik saldırgan söyleminin geçmişi gizlemeye çalışmaktan kaynaklanıyor olabileceğini söylüyor. Arap ve İran Çalışmaları Merkezi’nden Ali Nurizade, "Ahmedinejad’ın geçmişine dair bu durum onun hakkında çok şeyi açıklıyor. Farklı bir dine dönen her aile eski inançlarını kınayarak yeni bir kimlik edinir. İsrail karşıtı açıklamalar yaparak Yahudi bağlarıyla ilgili tüm şüpheleri tamamen ortadan kaldırmaya çabalıyor olabilir" diye konuştu. 

Londra’dan İranlı Yahudiler konusunda uzman olan bir araştırmacı da "jian" son ekinin ailenin Yahudi kökenini gösterdiğini söylüyor. Kendisi de İran doğumlu bir Yahudi olan uzman, "Adını dini nedenlerden dolayı değiştirmiş ya da en azından ailesi öyle yapmış. Sabourjian İran’da çok iyi bilinen bir Yahudi adıdır" diyor. Londra’da İran elçiliğinden bir sözcü ise, konuyla ilgili yorum yapamayacağını belirtti. Ahmedinejad, ailesi 1950’lerde Tahran’a yerleştiğinde soyadının değiştiğini inkar etmiyor.

Ama bunun din değişikliğinden Kaynaklandığını asla dile getirmedi. Yakınları daha önceden, dini ve ekonomik nedenlerin İran liderinin bir nalbant olan babası Ahmed’i Ahmedinejad dört yaşındayken isim değiştirmeye zorladığından söz etmişti. Bu yılki cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi televizyonda yapılan tartışmada Anmedinejad soyadı değişikliğini söylemek zorunda bırakılmış ve bundan rahatsız olduğu gözden kaçmamıştı. Öte yandan bu yaz Ahmedinejad’ın kökenlerinin araştırılmasını talep eden internet yazarı Mehdi Hazali, tutuklandı.

Kaynak ''Vatan''

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Bu ay öne çıkanlar