2012-04-08

Kadın, eğe kemiği gibidir. Onu dosdoğru yapmaya kalkarsan kendisini kırarsın

Kadın, eğe kemiği gibidir. Onu dosdoğru yapmaya kalkarsan kendisini kırarsın
Kadın, eğe kemiği gibidir. Onu dosdoğru yapmaya kalkarsan kendisini kırarsın


Resüllüllah Efendimiz buyuruyorlar:
"Kadın, eğe kemiği gibidir. Onu dosdoğru yapmaya kalkarsan kendisini kırarsın, şayet eğrilik bulunduğu halde faydalanmak istersen faydalanabilirsin." (Buhari c. 6, s. 145
Kadının eğri bir kemikten yaratılmış olmasına bakıp, onun düzelmeyeceğine hüküm vermek yanlıştır. Böyle bir karara sap­lanmak, yanılmak olur. Kadını tamamen doğrultmaya teşebbüs ise hataya düşmek ve onu kırıp saf dışı bırakmak olur. Bu iki yanlışın arasında orta yolu arayıp ona hayrı tavsiye ederek daha fazla eğri bir hal almasına imkan bırakmamak gerekir.
Salkım söğüdün servi gibi bir endama, düzgün bir boya sa­hip olmasını beklemek, hayaller ile meşgul olmaktır. Aynı, bir ağacı aşılamak suretiyle arzulanan neticeye ulaşmak aklen mümkün ve ilmen sabittir.
Bu noktadan hareketle, aslında eğrilik bulunan kadını zor­lamak suretiyle doğrultmak yanlış bir yol olur. Bu davranış, onun üzerinde yan tesir ve yanlış netice verir. Ancak, kalbine feyzi, ruhuna fazileti aşılamak yolu ile onu kısmen düzeltmek mümkündür. Peygamberimiz "Kadına hayrı tavsiye edi­niz" buyurmaktadır. Bu yoldan gitmeden kadını doğrultmaya kalkan kimseyi, "Onu kırarsın!" diyerek uyarmaktadır.
. 
. 
Ali Eren - İzdivaç ve Mahremiyetleri 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Bu ay öne çıkanlar