2011-01-20

"Osmanlı'ya nasıl barbar diyoruz? Onlara barbar demekle asıl biz barbar oluyoruz."



Kanuni Sultan Süleyman devrinde 1552-1556 yılları arasında İstanbul’da dört yıl kalan bir İspanyol Seyyahın (gezgin) notlarından;

… Dünyanın hiçbir yerinde Sinan Paşa’nın, adaleti yerine getirmek ve haksızlıkları önlemek için yapmış olduğu şeylere rastlanmaz.
-Nasıl?
-Sinan Paşa,  sık sık kıyafet değiştirerek dolaşır, olan biteni öğrenmek için lokantalarda yemek yer, yangına karşı tedbir alınıp alınmadığını öğrenmek için geceleri şehri gezerdi. İstanbul’da, herkes mecburen kapısının önünü temizlerdi. Kapısının önünü temiz tutmayanları sokak ortasında cezalandırırdı.

Bir gün beni de yanına almıştı. Çok tuhaf bir şeyle karşılaştım. Üstü başı yırtık, her yanı pislik içinde bir Yahudi ile karşılaştık. Paşa, adamın karısını çağırttı. “Kocan senin yiyeceğini, içeceğini sağlıyor mu?” diye sordu.  Kadın “Evet, çoluğundan çocuğundan hiçbir şey esirgemez” deyince “Kendisinin her ihtiyacını karşılayan kocasının paçasındaki çamuru bile fırçalamayan bu kadını ikaz edin.” Dedi.

Hayatımda bu kadar hoş, bu kadar haklı bir hareket duymadım. Bunlara nasıl barbar diyoruz? Onlara barbar demekle asıl biz barbar oluyoruz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Bu ay öne çıkanlar