2011-10-20

Tembellik

Tembellik

Peygamber Efendimiz (s.a.v.), tembellikten Allah'a sığınmış: "Allah'ım, tembellikten ve aşırı yaşlılıktan sana sığınırım." buyurmuşlardır. Tembellik; gücü kudreti olmakla beraber yapması gereken şeyi te'hir etmek, geciktirmek veya hayırlı şeylere teşebbüs etmemektir.

Hz. Enes (r.a.)'ın rivayet ettiği bir hadîs-i şerîfte ise şöyle buyurulmuştur: "Allah'ım, acizlikten ve tembellikten sana sığınırım"
Tembelliğin tedavisi; gayretli ve çalışkan kimselerle arkadaşlık etmek, tembellerden uzak durmaktır.
Tembellik; fâsıklarla, yağcılarla ve dinde zayıf olanlarla arkadaşlık etmekten uzak durmakla da tedavi edilebilir.
Bir kişiyi bilmek için, onun arkadaşına bak. Çünkü arkadaş, arkadaşına uyar. Eğer hayırlı bir kimse ise ona hemen yaklaş, hidâyete erersin. Eğer şerli ise ondan hemen uzaklaş. Allâhü Teâlâ şöyle buyurmaktadır: "...O kimseye İtaat etme (uyma) ki kalbini zikrimizden gafil bırakmışız, nevasının (keyfinin) ardına düşmüş ve işi, haddini aşmak olmuştur.' (Kenf sûresi, âyet 28) Çünkü onların hali insana sirayet eder.

Tembellerle arkadaşlık etme, çünkü nice iyi ahlâklılar ahlâkı bozuk olanlarla arkadaşlık yüzünden bozulmuştur. Tıpkı bir ateş korunun küle konulduğu zaman sönmesi gibi akıllı akılsızın yanında sür'atle bozulur.

Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) bir hadîs-i şerîfte şöyle buyurdular: "Kuvvetli mü'min, zayıf mü'minden hayırlıdır." Zayıflık, tâatte, amelde kuvvetli ve dînde salabet (metanet ve kuvvet) sahibi olanlarla arkadaşlık ederek tedavi edilir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Bu ay öne çıkanlar