2012-01-02

Sabetay Sevi ve Sabetaycıların Gelenekleri (kitap tavsiyesi)



Abraham Galante Türkiye ve Osmanlı yahudileri Tarihi araştırmalarının en önemli ve hala aşılamamış isimlerindendir. Sabetay Sevi isimli çalışması yazarın, önemli ama gerçekten önemli eserlerinden birisidir.

Türkiye'de ve Türkiye dışında daha sonra sabetaycılık konusunda yayımlanan tüm eserlerde, Scholem ve Prof. Abdurrahman Küçük başta olmak üzere Galante'nin hep kaynak olarak alındığı görülür. Çünkü sabetaycıkla ilgili yazdıkları Rosanes, Danon ve Nehema'dan çok daha ilgi çekicidir ve orjinal belgelere dayanmaktadır.

Kuşkusuz gerek Mısır yıllarında ve gerekse tüm yaşantısında Galante'nin İttihat ve Terarkki ile olan ilişkilerinde pekçok sabetaycı dostu olmuştu. Eminiz ki şu an elinizde tuttuğunuz kitap Galante'nin aslında sabetaycılar hakkındaki bilgisinin küçük bir bölümünü yansıtmaktadır. Galante özellikle Osmanlı siyonizmi, Selanik mason locaları ve melamilik içinde sabetaycıların rollerini çok daha fazla açıklayabilecek bilgilere de sahipti. Ama resmi tarihçiliği ve gerektiği kadar konuşması ilkesi sebebiyle sabetaycılık hakkında bir giriş kitabı yazmış oldu.


Galante başta İttihat ve Terakki liderleri olmak üzere döneminin önemli sabetaycı kökenli aydınlarıyla ilişkiler kurmuştur ve yazmamış olmakla beraber sabetaycı cemaatle de önemli temasları olmuştur.

Okuyacağınız çalışmada yazılanları gördükçe bunu daha yakından anlayacaksınız. Zvi-Geyik Yayınları sabetaycılıkla ilgili bir ana kaynağın tercümesini Türkiyeli okurlara sunmaktan onur duyuyor...


Yazar: Abraham Galante
Yayınevi: Zvi-Geyik Yayıncılık
Sayfa sayısı: 168
ISBN: 9758516000
Basım tarihi: Ağustos 2000

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Bu ay öne çıkanlar