Mehmet Fahri Sertkaya

2014-03-24

Durdurulan MİT TIR'ları olayının arkasından 35 milyar dolarlık kaçak akaryakıt soruşturması çıktı

Durdurulan MİT TIR'ları olayının arkasından 35 milyar dolarlık kaçak akaryakıt soruşturması çıktı
Durdurulan MİT TIR'ları olayının arkasından 35 milyar dolarlık kaçak akaryakıt soruşturması çıktı


MİT’in TIR’larını durdurduğu için görevden alınan Savcı Şişman’ın, asker, bürokrat ve AKP’lilere uzanan 35 milyar dolarlık bir kaçak akaryakıt soruşturması yürüttüğü ortaya çıktı.
MİT’e ait TIR’ları durdurduğu için başta Başbakan Erdoğan olmak üzere, hükümet üyelerinin adeta hedefi haline gelen Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman’ın, aynı zamanda bölgedeki kaçak akaryakıt dosyasının soruşturmasını da yürüttüğü ortaya çıktı. TIR olayı ile birlikte kaçak akaryakıt dosyası da Savcı Şişman’dan alınırken, soruşturma kapsamında tutuklanan aralarında AKP’li başkanın da bulunduğu sanıklar ise serbest bırakıldı. Savcı Şişman’ın, Hatay merkezli 35 milyar dolarlık bir kaçak akaryakıt rantını soruşturduğu bildirildi.

Taraf’tan Hüseyin Özay'ın haberine göre, soruşturma kapsamında hazırlanan Gümrük Müsteşarlığı raporunda ise, milyarlarca dolarlık kaçak akaryakıt ile ilgili olarak, asker, bürokrat ve AKP’li yöneticiler hakkında dava açılması istendi. “TIR skandalının” altından çıkan kaçak akaryakıt dosyasının ayrıntıları şöyle:

8 SAVCI DEĞİŞTİ

Güvenlik birimlerinin, akaryakıtın “Susurluk”u olarak nitelendirdiği 35 milyar dolarlık kaçak akaryakıt soruşturması, Delta Petrol’ün üst düzey yöneticilerinden Ömer Cemil Sanal’ın 2007 yılında öldürülmesi ile başladı. Cinayet Hatay’ın Dörtyol ilçesinde gerçekleştirilmesi nedeniyle ilk etapta Dörtyol Savcılığı tarafından soruşturuldu.

İlk etapta soruşturma, basit bir cinayet olarak nitelendirildi. Ancak ölen Sanal’ın yakınlarının itirazı üzerine dosya, daha sonra Hatay ve Adana’ya gönderildi. Bu süreçte dosyanın savcısı tam 8 kez değişti. Son olarak, dosya 2001 yılında Adana Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman’a verildi. Şişman ise, yürüttüğü soruştarmada, olayın basit bir cinayet olmadığını ve olayın arkasında çıkar amaçlı bir suç örgütünün olduğunu kanıtlarıyla ortaya koydu. Bu dönemde, AKP’li Dörtyol Belediye Başkanı Fatma Görgen Selimoğlu’nun da yer aldığı bazı kişiler, tutuklandı. Savcı dosya ile ilgili soruşturmayı yürütürken Tır olayının ardından, kaçak akaryakıt soruşturma dosyası da savcıdan alındı. Ve özel yetkili mahkemelerin kaldırılması ile birlikte dosya, Dörtyol Cumhuriyet Savcılığı’na gönderildi. Yine aynı düzenleme kapsamında Savcı Şişman’ın döneminde tutuklanan AKP’li Başkan Selimoğlu da, serbest bırakıldı. Yani bir anlamda TIR olayı ile birlikte 35 milyar dolarlık kaçak akaryakıt soruşturma dosyasının da seyri değişmiş oldu.

AKP'Lİ BAŞKAN DA DOSYADA

Savcı Özcan’ın yürüttüğü kaçak akaryakıt soruşturması kapsamında Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından bir rapor hazırlandı. Gümrük Müfettişleri Alpay Aras ile Filiz Şahiner tarafından hazırlanan 25 Ekim 2010 tarihli raporda, aralarında Delta Petrol7ün sahiplerinin de yer aldığı bazı kişilerin “suç geliri aklama suçunu” işledikleri kaydedildi. Raporda, Türkiye’nin önde gelen akaryakıt şirketlerinden Delta Petrol A.Ş.’nin yöneticilerinden Sami Habbap, Mustafa Aşur, Muhammet Habbap, Zouhir Achour ile yönetim kurulu üyelerinden Iyad Malas, Hala Frangie, Grazia Yazbek ve Metin Başar hakkında soruşturma açılması ve bu kapsamda elde ettikleri mallara da el konulması istendi. Raporda ayrıca, adı Ergenekon soruşturmasına da karışan Hatay İl Jandarma eski Komutanı Yahya Şahin’in de aynı suçlardan dolayı hakkında soruşturma açılması gerektiği kaydedildi.

Yine raporda, kaçak akaryakıt skandalının siyasi boyutu olduğu da anlatıldı. Bu kapsamda, AKP’li Dörtyol Belediye Başkanı Fatma Görgen ile akrabaları hakkında da ayrıca bir soruşturma yürütülmesi gerektiği belirtildi. Raporda, bu kişilerin mal varlıkları ve hesap hareketlerinin de incelenmesi istendi.

TIR OLAYI DOSYAYI DA VURDU
Adana eski Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman’ın ismi, Suriye’deki muhaliflere silah taşıyan ve MİT’e ait olduğu ortaya çıkan tırlarda yapılan arama ile gündeme geldi. Savcı Şişman, bu olayın ardından Başbakan Erdoğan başta olmak üzere hükümet üyeleri tarafından ağır şekilde eleştirildi. TIR olayının ardından Savcı Şişman’ın tayini çıkarken, kaçak akaryakıt dosyası da Şişman’dan alınmış oldu. Bu durum, TIR olayı ile ilgili soru işaretlerinin daha da artmasına yol açtı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.