Mehmet Fahri Sertkaya

2011-11-30

Ünlü Türk Ebru Üstadı Mustafa Düzgünman'ın İzinden Yürüyen 6 Kuşak Ebru Sanatçısının Açtığı Üstad Düzgünman'ın Mirası Sergisi, Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde Ziyarete Açıldı.

Ünlü Türk Ebru Üstadı Mustafa Düzgünman'ın İzinden Yürüyen 6 Kuşak Ebru Sanatçısının Açtığı Üstad Düzgünman'ın Mirası Sergisi, Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde Ziyarete Açıldı.
6. KUŞAK EBRU SERGİSİ

Ünlü Türk ebru üstadı Mustafa Düzgünman'ın izinden yürüyen 6 kuşak ebru sanatçısının açtığı Üstad Düzgünman'ın Mirası sergisi, Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde ziyarete açıldı.

Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli ebru üstadı Mustafa Düzgünman'ın mirası sayılan, Düzgünman ekolü temsilcisi hat sanatçılarının eserlerinden oluşan Altıncı Kuşak Ebru Sergisi, Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde sanatseverlerin ziyaretine açıldı. Klasik Türk Sanatları Vakfı'nın düzenlediği sergiye ilk günde çok sayıda sanatsever akın etti. Düzgünman'ın vefatından sonra talebesi olan Mustafa Başar hoca bayrağı devraldı. İcazet silsilesi, Başar hocanın talebesi Avukat Tülay Taslacıoğlu, ondan öğrendiği ebru sanatına kendine özgü gül motifleri ile yenilikçi bir akım oluşturan Yılmaz Eneş, Eneş hocadan aldığı icazetle renk cümbüşünü teknesi ile birleştirmeyi başaran Mahmut Peştel ve ebru ustası Peştel'den öğrendikleri ile ebru sanatına dinamizm katan Tuğba Balcıoğlu ile sürdü. 6 kuşak ebru ustasının eserlerinin yer aldığı sergide yaklaşık 100 eser görücüye çıktı. 35 yıldır sanat hayatının büyük bölümünü ünlü ebru üstadı Düzgünman'ın yanında geçiren ve onun öğrencisi olma şansını yakalayan Fuat Başar, 6 kuşak ebru sanatçısının böyle bir sergi açmayı başarmasının gurur verici olduğunu söyledi. Serginin 'öğrencinin öğrencisi' diye devam eden bir silsile eseri olduğunu ifade eden Başar, tıp eğitimi alırken ebru sanatı ile tanıştığını ve tercihini ebrudan yana kullandığını ifade etti. Başar, "Hekimliği bırakmak istedim, beni ebrudan vazgeçirmek istediler; ancak ikna çabaları kalbimdeki ateşi söndüremedi.

Tıp eğitimini bıraktığım için bana deli diyenler bile oldu. Bu ülkeye deli de lazım diyerek bugünlere ulaştım" dedi. Her ustaya ömründe 4-5 kuşak öğrenci yetiştirmenin nasip olmadığını vurgulayan Başar, günümüzde ebrunun birçok dizi ve kliplerde yer almasının bu sanatın önünü açtığını dile getirdi.


SATILAN ESERİ İÇİN AĞLADI

UNESCO'nun 'Kültür Mirası Taşıyıcısı' ödülü ile onure ettiği ebru ustası Fuat Başar, her eserin kendinde ayrı bir hatırası olduğunu söylüyor. Eserleri için 'onlar benim evlatlarım' diyen Başar, eserlerini daha çok gece saat 00.00'ten sonra yapmayı tercih ettiğini belirtti. Gecelerin gündüzden daha feyizli olduğuna inanan Başar hoca, bir sergide satılan eserinin paketlenirken gözyaşlarını tutamadığını anlattı. Ağladığını gören kolleksiyoncunun kendine telefonunu ve adresini vererek, her özlediğinde eserini görme imkanı sağladığını da ifade etti. "Üstad Mustafa Düzgünman'ın Mirası" sergisi 2 Aralık'a kadar ziyarete açık kalacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.